Prototypen – en informationssida

I det här inlägget går vi igenom den klickbara prototypens vanliga informationssida. Det finns även en kort film som presenterar själva prototypen

Sidhuvudet är detsamma som på startsidan så vi hoppar direkt ner till själva innehållet under menyn.

Favoriter

Innan rubriken finns en stjärna, ett klick på den sparar sidan som en favorit på intranätet. Jag är personligen lite fundersam till att bygga in funktionalitet som finns i webbläsaren, men detta med sociala bokmärken kan användas vid rangordning av sökträffar och även visas upp på en profilsida så det är något mer än vanliga favoriter i webbläsaren. Förstår man vad stjärnan betyder?

Navigering

Navigeringen är något som kan bli kontroversiellt och då menar jag inte megamenyn eller brödsmulestigen utan det faktum att vi tagit bort a-ö. Idag har vi ett a-ö där hela alfabetet visas i sidhuvudet på alla sidor, som på orebro.se, och det är mycket uppskattat. Anledningen till att vi ändå funderar på att ta bort det är att när stora delar av innehållet finns i (ibland) slutna samarbetsytor minskar värdet av a-ö. Vi tror inte det är värt arbetet att hålla det uppdaterat längre och det är en betydande arbetsinsats som krävs.

Text

Typsnitt, radavstånd och andra stilistiska detaljer har vi inte alls arbetat med i prototypen så fäst ingen vikt vid det.

Verktyg

Till höger om rubriken finns en ruta med ett antal verktyg. Eventuellt är det bäst att placera märkningen av favoriter här också. Vi får se vad användartesterna visar på.

Sidansvarig

Under artikeln finns en länk till den som ansvarar för innehållet (inte den som är publicerare utan den som kan svara på frågor om innehållet). Ett klick leder till personens profilsida som vi kommer gå igenom mer i ett kommande inlägg. Man uppmanas också att rapportera felaktig information via en speciell länk. Att hålla materialet uppdaterat är en stor utmaning.

Kopplat till detta finns också en möjlighet att tala om ifall man hade nytta av informationen eller inte. Detta har blivit rätt vanligt på nättjänster nu för tiden och vi ser ett värde i att kunna använda det som ett verktyg för kvalitetsförbättring.

Kommentarer

Varje inlägg är i princip ett blogginlägg och vem som helst kan kommentera under sitt eget namn. Man är automatiskt inloggad på intranätet och vi tror inte att anonyma kommentarer tillför något av värde i det här fallet.

Högerspalten

Denna yta har vi inte själva diskuterat igenom helt ännu men att ha lite automatiska listningar kan vara ett alternativ.

Relaterade inlägg

Det här inlägget postades i Prototyp. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Prototypen – en informationssida

 1. Artem Pereverzev skriver:

  Favoriter
  Jag tycker att den inbyggda funktionaliteten i webbläsare inte räcker till, då många användare inte känner till möjligheter att synka bokmärken i webbläsare mellan jobbdator och hemdator. Och de som känner till den, gör det inte ändå kan jag tänka mig 🙂

  Verktyg
  Jag gillar verkligen rutan med verktyg, speciellt ”dela på IOR” och ”bevaka denna sida”. Om ”lägg till i favoriter” flyttas hit, måste det vara övertydligt att det inte är samma som att spara favoriter i en webbläsare. En fråga om formulering?

  Högerspalten
  Här skulle jag gärna vilja se andra nyheter från samma arbetsgrupp/verksamhet/programområde. Kanske även aktuella länkar och dokument som inte hör hemma i själva texten, precis som på orebro.se?

 2. Susanne Nilsson skriver:

  Jag tror man förstår vad en gul stjärna innebär, det är rätt vedertaget, men jag är tveksam till placeringen. Vid en första titt så kopplar jag ihop det med rubriken och förstod inte att det är en funktion. Jag hade nog flyttat den till rutan med tipsa, dela, skriv ut och bevaka.

  Håller helt med om att vem som publicerat sidan är en sak och sidansvarig något helt annat.

  Och så en undran även om detta inte handlar om profilsidan. Hämtas uppgifter på profilsidan in från andra system eller lägger användaren själv in allt?

  • Björn Hagström skriver:

   Jag tror du kan ha rätt om stjärnan, vi får se vad testerna visar.

   Vi återkommer till profilsidan i ett eget inlägg men vissa delar kommer från system och vissa delar lägger man in manuellt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *