Fokusgruppstester av prototypen

Nu har vi genomfört fokusgruppstester av prototypen – det är det vi sysslat med de senaste två veckorna. Vi träffade sex grupper med 8-10 deltagare i varje. Eftersom vi har ganska bra koll på vad administrativ personal tycker (bland annat via referensgruppen och genom att vi lagt ut prototypen för allmänt tyckande på nuvarande intranät), så var tre av fokusgrupperna ”sällananvändare” från olika delar i organisationen, dvs. de som inte sitter vid en dator i sitt jobb.

Två grupper var representanter för stödprocesserna i kommunen (t.ex. Personal, Information, Ekonomi, IT etc.) och en grupp riktade sig speciellt till chefer.

Vi har anammat en metod som vi en gång i tiden lärde oss av Lantmäteriet. Upplägget är följande:

Tidsåtgång: ca 2,5 timme.

Inledning: Lite bakgrund, om arbetet, om effektkartan och så visar vi prototypfilmen.

Testövningen: Testpersonerna sitter två och två vid en dator med en observatör bakom ryggen. De har ett antal frågor i ett protokoll som de ska diskutera och hitta svar på. Eftersom det inte finns någon information i prototypen så handlar frågorna mycket om var man skulle leta efter viss information och vad man tycker om olika delar i prototypen. Testpersonerna dokumenterar sina svar i protokollet och observatören noterar hur diskussionerna gick, var man fastnade, vad som var lätt etc.

Sammanfattning och reflektioner: Vi samlar alla och går igenom intrycken. Fri diskussion och möjlighet för oss att ställa kompletterande frågor.

Vi har en person som kommer att dokumentera varje grupp för sig och den sammanfattande diskussionen vid varje tillfälle. Denna dokumentation kommer vi naturligtvis att jobba vidare med själva, men vi kommer också att avrunda testerna med en dags workshop tillsammans med en användbarhetsexpert. Denna gången kommer experten från Know IT, en av våra ramavtalsleverantörer inom området. Vi vill ha deras perspektiv på resultatet.

Det ska nu bli spännande att gå igenom dokumentationen från testerna och se vad workshopen ger. Vi återkommer med resultatet efter den 8 april, då vi genomför workshopen.

Det här inlägget postades i Användartest, Prototyp. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *