Grafisk form – så här tyckte vi

Våra tre ramavtalsleverantörer har lämnat varsitt förslag på grafisk form för startsidan. Ni kan se dem i inlägget Grafisk form – förslag.

Projektgruppen har tyckt till om förslagen, och det har även en av våra informatörer som är duktig på grafisk form. Vi känner att det finns bra saker med alla förslag, och även sådant vi inte är så förtjusta i. Tanken med att få dessa tre förslag var att få bra idéer för det kommande arbetet från fler håll, men även att få en bild av vad leverantörerna kan. Här kommer en kort sammanfattning av vad vi tyckte:

Inuse förslag

Generellt ger förslaget ett rent och snyggt intryck med fin färgkombination. Detta var det förslag vi tyckte bäst om om man ser till helhetsintrycket.

Vi tror dock att ljusa toner kan ”försvinna” på vissa skärmar. Vi känner också att menyraden blir tung i färgen, och den behöver lättas upp (våra fokusgruppstester visar att om det ser ut så så fastnar användarna i menyraden och missar sökfunktionen i sidhuvudet).

Vi skulle vilja att sidhuvudet är lägre (man skulle kunna ta bort ”Örebro kommun” i sidhuvudet, så det bara står intranät, och lägga ikonerna uppe till höger i sidhuvudet på rad). Vi tycker det är bra med en logga-ut-länk, för vi tror att det kommer att behövas eftersom många delar datorer. Sökrutan i sidhuvudet känns lite liten, saknar fokus 0ch har fel söktext. Det måste framgå att man kan söka både information och personer där.

Nyhetsfältet känns lite för dominerande (bilden är för stor), och det är otydligt vad som hänger ihop – till vilken nyhet hör avsändaren? Vi känner nog också att vi skulle vilja ha nyheterna till vänster. Det liknar orebro.se för mycket idag, med nyhetsflödet i mitten, och vi behöver särskilja de båda webbplatserna (man rör ihop dem ändå).

Olika bredd på kolumnerna känns lite obalanserat. Lösningen för mål och vision känns inte så genomtänkt.

Vi tycker om ikonerna – de är snygga och det är bra att de har en färg. Teckensnittet känns OK (Inuse har dock varit begränsade av att vi gav dem vår grafiska profil – de andra har fått fritt spelrum).

Know IT

Förslaget känns generellt lite blek i färgerna och rörig i upplägget.

Det är bra att den inte är så ”boxig”, men det finns en inkonsekvent användning av sidolinjer (de saknas till exempel i högerkant på högerspalten). Vi tycker det är en intressant lösning med ”huva” istället för ramar på rutorna. Inställningsmöjligheterna borde ligga upptill i rutorna.

Färgvalet känns lite trist och toningen i sidhuvudet känns lite gammaldags. Vi är också tveksamma till flikarna. Ikonerna känns röriga – för många och för många färger i dem. Lite tråkigt teckensnitt.

Användningen av logotyper är lite underlig – en svart-vit logotyp i sidhuvudet och en i färg i sidfoten. Dessutom är den nedre logotypen beskuren och saknar texten. Logotypen behöver inte finnas på två ställen. Vi vill inte ha ett sökfält även i sidfoten.

Vi tycker det är en bra idé med en samlande sida för inställningar och en återställningsfunktion. Vi tycker också om idén med en ”giant footer” med ”mest besökta”, ”senast publicerat”, ”senaste kommentarerna” etc.

Bra att de nyttjar mer plats i sidhuvudet med ikonerna på rad, och bra att fotot bara finns på ett ställe.

I nyhetsflödet ser vi inte så stor skillnad på rubriker och text. Vi tycker det är bra med tid och avsändare i närheten av rubriken.

Lösningen för mål och vision känns lite gömd.

Sweco

I stort sett ett bra förslag, men det känns som om den är aningen för färgad av prototypen och den ger en orebro.se-känsla.

Bra med lågt sidhuvud och bra med markerad sökruta så att man fokuserar där. Höger sida av sidhuvudet är bra (med funktionerna på rad). Det är bra att det i menyn är markerat vilken flik som är aktiv. Mellanfältet mellan sidhuvud och nedre delen av sidan tar upp lite för stor plats.

Vi är tveksamma till den gula färgen och den röda randen upptill gör att tankarna går till orebro.se, vilket vi inte tycker är bra (man blandar ändå så lätt ihop webbplatserna). Typsnittet i huvudnavigeringen är fint. Typsnittet i sidhuvudet och namnet är vi tveksamma till.

Det är inboxat (för inboxat?), men knapparna i boxarna är bra. Vi tycker att ”Anpassa din startsida” kan ligga till höger.

Vi är väldigt färtjusta i den symboliska bakgrundsbilden där människan knyts ihop med ett nätverk.

Bra nyhetstänk – det ser prydligt ut. Bra också med nyheterna till vänster för att skilja sidan åt från orebro.se.

Sammanfattning

Ja, som ni ser så har alla förslag något bra och något vi känner oss tveksamma till, men vi hoppas med detta att kunna använda de bra idéer som finns för en slutgiltigt bra grafisk form. Tack till Inuse, Know IT och Sweco för förslagen. Vi har valt att arbeta vidare med Inuse som leverantör när det gäller den grafiska formen.

Det här inlägget postades i Grafisk design. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Grafisk form – så här tyckte vi

  1. Mikael Norling skriver:

    Intressant läsning, tack för att ni delar med er av era tankar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *